ГоловнаСвіт

Хакери з України вкрали у росіян 150 млн рублів

Кібершахраї діяли три роки.

Хакери з України вкрали у росіян 150 млн рублів
Фото: http://vesti.kz

Українські хакери за три роки через системи інтернет-банкінгу викрали щонайменше 150 млн російських рублів (понад 35 млн грн).

Про це повідомляє “КоммерсантЪ - Украина” (№97 від 25 червня).

Операція з викриття була проведена управлінням "К" МВС Росії та ФСБ РФ.

Особливістю виявлених бот-мереж є те, що вони побудовані на шкідливій програмі, що дозволяє викрадати кошти у відвідувачів Facebook. Лідера угруповання, більшість якого складали жителі України, заарештовано.

Група кібершахраїв діяла більше за три роки. Її організатор (ім'я не розкривається) відомий в мережі як Гермес і Араш.

Зловмисники першими почали використовувати шкідливу програму RDPdoor як допоміжний засіб для вчинення розкрадань безпосередньо з комп'ютера жертви, у якої "запозичувалися" логіни, паролі, цифрові підписи, банківські реквізити і т.п. Потім від імені жертви - організації або громадянина - кошти переводилися на рахунки підставних фірм, пластикові картки і переводилися в готівку в банкоматах. Розкрадання здійснювалися у клієнтів як російських, так і зарубіжних банків.

За попередніми підрахунками, кібершахраї заробили понад 150 млн рублів (понад 35 млн грн), проте реальна сума викрадених грошей набагато більша.

Організатора злочинної групи було затримано в Краснодарі. У нього вдома проведені обшуки. Справа порушена за ст. 159 КК РФ (шахрайство), ст. 272 (неправомірний доступ до комп'ютерної інформації), ст. 273 (створення, використання і розповсюдження шкідливих програм).

Нагадаємо, Україна посіла 12 місце у світовому рейтингу рівня шкідливої активності в інтернеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram