ГоловнаСвіт

Британська компанія продемонструвала плани запуску експедицій на орбіту Місяця

Апарати зараз в ангарах на острові Мен.

Британська компанія продемонструвала  плани запуску експедицій на орбіту Місяця
Фото: ИТАР-ТАСС

Британська компанія "Екскалібур Алмаз", що базується на острові Мен, оголосила про плани запуску пілотованих комерційних експедицій на орбіту Місяця з 2015 року. Як повідомив у вівторок голова фірми Арт Дьюла на Європейській конференції з космічного туризму, вартість подорожі становитиме близько 100 млн фунтів на людину. У разі реалізації цих планів, зазначили місцеві коментатори, такий політ стане першим з моменту здійснення місії "Аполлон-17" на Місяць 1972 року.

Згідно з поширеною тут інформацією, "Екскалібур Алмаз" раніше придбала у російської військово-промислової корпорації НВО "Машинобудування" чотири капсули, які вже відслужили своє, і дві виведені з експлуатації космічні станції "Алмаз", оснастила їх сучасною електронікою і передовим програмним забезпеченням. Капсули здатні доставляти на орбітальну станцію екіпаж з трьох осіб і забезпечувати їх повернення на Землю, при цьому кожна з капсул може бути використана так 15 разів. Як заявив Дьюла, пробний політ повинен відбутися 2014 року.

За планами "Екскалібур Алмаз", один із чотирьох апаратів-капсул, запущений на ракеті-носії "Союз-ФГ" з космодрому Байконур, доставить екіпаж на одну із приналежних компанії космічних станцій на низькій навколоземній орбіті. Звідти станція, оснащена спеціальними мікродвигунами, відправиться разом з екіпажем на місячну орбіту. При цьому мінімальна відстань, на яку вона зможе наблизитися до поверхні природного супутника Землі, становитиме близько тисячі кілометрів.

Охочі увійти до складу екіпажу повинні не тільки володіти означеною грошовою сумою і відмінним фізичним і психічним здоров'ям, а й пройти спеціальне навчання тривалістю один рік. Їм доведеться управляти системами апарата самостійно, оскільки професійні космонавти не братимуть участі в одісеях, зазначають у британській компанії. Основне управління при цьому будуть здійснювати комп'ютерні системи.

Відносно низька швидкість польоту передбачає, що подорож на Місяць і назад займе до восьми місяців. Загальна відстань маршруту - близько 800 тис. кілометрів. Планується, що на космічній станції, об'єм якої становить 90 кубічних метрів, учасники експедиції зможуть проводити наукові експерименти, використовуючи доставлене на капсулі обладнання.

Апарати для експедиції зараз в ангарах на острові Мен. Виняток становить лише одна з капсул: цими днями її виставлено для широкої публіки недалеко від конференц-центру Єлизавети II в лондонському районі Вестмінстер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram