ГоловнаСвіт

Сирійська армія порушує тимчасове перемир'я

МКЧХ готовий діяти після забезпечення безпеки в місті.

Сирійська армія порушує тимчасове перемир'я

Жителі Хомса заявили, що війська президента Сирії Башара Асада обстрілюють центральні райони міста, незважаючи на тимчасове перемир'я між конфліктуючими сторонами для надання допомоги хворим і пораненим.

Про це повідомляє Reuters 21 червня.

Команди з Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) і його сирійського партнера Червоного Півмісяця знаходяться в режимі очікування. У середу МКЧХ заявив, що сотні мирних жителів застрягли в старому місті Хомс і не в змозі залишити поле бою через затяжні бої між армією і повстанцями.

Валід Фаріс, мешканець одного з районів, в які намагався потрапити МКЧХ, сказав, що на світанку важкий обстріл тривав, але з'явилися ознаки того, що насильство йде на спад.

"Сьогодні вранці був важкий обстріл. Тепер я чую, як один або два мінометних заряди падають кожні півгодини. Порівняно з останніми декількома днями сьогодні тихо", - сказав він і додав, що дві людини загинули в районі Халідія в четвер.

На потоковому відео, розміщеному в Інтернеті, активісти опозиції показали стовпи диму по всьому місту, на задньому плані було чутно звуки пострілів. Достовірність відео важко перевірити через обмеження, які накладено на іноземних журналістів.

Представник МКЧХ у Дамаску Рабаб аль-Ріфаї сказала, що невелика група співробітників МКЧХ залишила столицю в середу в Хомсі і приєдналася до десятків добровольців сирійського Арабського Червоного Півмісяця в місті.

"Ми отримали згоду влади, а опозиційні групи дали нам гарантії, що вони зроблять паузи (в бою)", - заявила вона.

"Але це одна річ, а на практиці - контакти, перевірки і забезпечення безпечного і безперешкодного доступу нашої команди (в Хомс) - це важливо".

Хомс є центром 15-місячного повстання проти президента Сирії Башара аль-Асада. Місто стало центром уваги світової громадськості після подій в лютому і в березні, коли контрольовані опозицією райони перебували під постійним обстрілом і снайперським вогнем урядових військ.

Мешканець Хомса також зазначив, що аналогічної угоди про евакуацію було досягнуто декілька днів тому, але цього не відбулося через напади армії Асада. Уряд Сирії заявив у вівторок, що намагався евакуювати мирних жителів і звинуватив бойовиків в перешкоджанні зусиллям доставити людей у безпечне місце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram