ГоловнаСвіт

Афганістан розраховує на $4 млрд щорічної допомоги

Карзай закликає до боротьби з бойовиками.

Афганістан розраховує на $4 млрд щорічної допомоги
архивное фото

Президент Афганістану Хамід Карзай заявив, що країни-донори, ймовірно, виділять $4 млрд на цивільну допомогу Афганістану на конференції в Японії наступного місяця, повідомляє Reuters 21 червня.

"Приблизно таку суму буде виділено афганській економіці на Токійській конференції", - заявив Карзай під час спеціально скликаної сесії парламенту, наголосивши на необхідності подальшої зовнішньої допомоги країни після виведення іноземних військ 2014 року.

Країни-донори зберуться в Токіо, щоб ухвалити рішення про майбутню зовнішню підтримку відбудови та розвитку Афганістану, який, як і раніше, неабияк залежить від допомоги іноземних інвесторів.

Нагадаємо, голова Центрального банку Афганістану Нурулла Делаварі заявив у вівторок, що країні потрібна допомога в розмірі $6-7 млрд на рік упродовж наступного десятиліття, щоби сприяти зростанню економіки після виведення іноземних військ. Іноземні протектори стурбовані можливістю нецільового використання коштів, оскільки ця допомога йтиме через афганські урядові установи, а не через міжнародні організації. Карзай закликав США відправити колишнього голову Центрального банку Абдулу Кадира Фітрата до суду в Афганістані, що дасть змогу бідній країні підвищити довіру до боротьби уряду з корупцією.

Фітрат оголосив про свою відставку рік тому під час візиту в США, заявивши, що побоюється за своє життя через роль у скандалі навколо банку Kabulbank, який збанкрутував 2010 року. Непогашені кредити банку становлять майже 1 млрд доларів.

Під час свого виступу в парламенті, заради якого велику частину центрального Кабула було заблоковано для захисту від бойовиків, Карзай заявив, що вплив бойовиків у деяких центральних районах Афганістану збільшився перед виведенням військ НАТО та національними виборами, запланованими на 2014 рік. Він також зазначив, що кількість нападів бойовиків на афганські сили безпеки зростає, і сказав депутатам, що афганці зможуть звинувачувати тільки себе, якщо в майбутньому безпека погіршиться.

Карзай також наголосив, що Афганістан потребуватиме допомоги для забезпечення зростання армії й поліції обладнанням для боротьби з талібами та їхніми союзниками. Він розраховує на допомогу в розмірі $4,1 млрд на рік після 2014 року на фінансування місцевих сил безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram