ГоловнаСвіт

Британські правоохоронці мають намір заарештувати Ассанжа

Поліція заявляє, що засновник Wikileaks порушив умови звільнення під заставу.

Британські правоохоронці мають намір заарештувати Ассанжа
Фото: EPA/UPG

Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж порушив умови звільнення під заставу, і тому підлягає арешту.

Такого висновку дійшли співробітники лондонської поліції.

У столичній поліції пояснили, що Ассандж провів ніч на середу в посольстві Еквадору в Лондоні, хоча за умовами його звільнення під заставу мав би перебувати з 22:00 до 8:00 у себе вдома.

Нагадаємо, раніше Ассанж попросив політичного притулку в Еквадорі, звернувшись до посольства цієї країни в Лондоні. Міністр закордонних справ цієї південноамериканської країни Рікардо Патика заявив, що запит Ассанжа буде розглянуто.

Прем'єр-міністр Австралії Джулія Гіллард, своєю чергою, пообіцяла засновникові Wikileaks Джуліану Ассанджу консульську підтримку в рамках його боротьби за отримання політичного притулку в Еквадорі.

Нагадаємо, Швеція домагається видачі Ассанжа, уродженця Австралії, за звинуваченням у зґвалтуванні. Рішення про екстрадицію засновника WikiLeaks із Великобританії до Швеції ухвалено в лютому 2011 року. 30 травня 2012 року Верховний суд відхилив апеляцію захисту, а 12 червня адвокати оскаржили рішення про екстрадицію повторно.

Ассанж відкидає всі звинувачення і наполягає на політичному підґрунті процесу. Річ у тім, що 2010 року WikiLeaks опублікував понад 250 тисяч листів американських дипломатів і секретні документи американських військових. Засновник сайту побоюється, що Швеція видасть його США, а там йому загрожує довічне ув'язнення за розкриття засекреченої інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram