ГоловнаСвіт

Путін і Обама обговорили питання щодо Сирії, Ірану і ПРО

Під час зустрічі лідери двох країн обмінялися запрошеннями.

Путін і Обама обговорили питання щодо Сирії, Ірану і ПРО
Владимир Путин и Барак Обама на саммите G20
Фото: Lenta.ru

Президенти США та Росії Барак Обама і Володимир Путін провели 18 червня зустріч у рамках саміту "Великої двадцятки" в мексиканському Лос-Кабос.

"Ми поговорили про міжнародні проблеми і знайшли багато точок дотику", - заявив Путін журналістам після зустрічі з Обамою, що проходила за зачиненими дверима.

Під час переговорів лідери двох країн, зокрема, обговорили ситуацію в Сирії. У спільній заяві, ухваленій за підсумками зустрічі Путіна й Обами, зазначено, що народу Сирії необхідно дати змогу самостійно обирати шлях свого подальшого розвитку. При цьому лідери двох країн висловили всебічну підтримку плану Кофі Аннана щодо мирного врегулювання ситуації в Сирії і закликали всі сторони конфлікту до негайного припинення насильства.

Лідери двох країн, ідеться в прийнятій за підсумками зустрічі заяві, також закликали Іран повністю дотримуватися взятих на себе зобов'язань перед Радою безпеки ООН і МАГАТЕ, а також співпрацювати з МАГАТЕ з усіх питань, що стосуються ядерної програми цієї країни.

Барак Обама та Володимир Путін також обговорили питання розміщення американської системи ПРО в Європі. У спільній заяві президенти наголосили, що мають намір продовжувати діалог щодо ПРО, незважаючи на розбіжності, що зберігаються. Вони також заявили, що вважають пріоритетним завданням виконання нового договору щодо скорочення наступальних озброєнь і продовження діалогу з питань стратегічної стабільності.

Торкнулися президенти США і Росії і питань торгово-економічної співпраці двох країн, у тому числі пов'язаних зі вступом РФ у СОТ. Барак Обама заявив, що скасування поправки Джексона-Веніка є пріоритетом для його адміністрації, а Володимир Путін, своєю чергою, подякував американському колезі за підтримку вступу Росії до СОТ.

Під час зустрічі лідери двох країн також обмінялися запрошеннями. Путін запропонував Обамі відвідати Москву, а президент США, своєю чергою, подякував за запрошення і висловив надію на візит російського лідера до Сполучених Штатів.

У рамках саміту "Великої двадцятки" Путін і Обама вперше зустрічалися в ранзі президентів. Передбачалося, що їхня перша зустріч після повернення Путіна на пост президента відбудеться на саміті "Великої вісімки" в Кемп-Девіді, який проходив у США 18-19 травня. Однак замість Путіна на саміт полетів прем'єр-міністр Дмитро Медведєв. У Білому домі це рішення пояснили зайнятістю Путіна формуванням нового уряду.

Попередня зустріч Путіна і Обами відбулася в липні 2009 року в Москві. Тоді Путін очолював уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram