ГоловнаСвіт

Обама обговорить сирійську ситуацію з Путіним

Аналітики сумніваються в успіху переговорів.

Обама обговорить сирійську ситуацію з Путіним
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Аналітики заявили, що на саміті G20 в Мексиці президент США Барак Обама проведе переговори з президентом РФ Володимиром Путіним про роль Росії в сирійській кризі, але навряд переконає останнього припинити опір Москви у відповідь на жорсткі дії ООН проти Дамаска.

Про це повідомляє Reuters 18 червня.

Аналітики зазначають, що через тиждень взаємних звинувачень між дипломатами США та Росії переговори на саміті G20 в Мексиці покажуть, чи зможуть лідери двох країн налагодити робочі стосунки і знайти спільну мову в сирійській ситуації і в інших болючих конфліктах. Припинення роботи спостережної місії ООН у Сирії створило додатковий тиск на Обаму та Путіна, які зустрінуться вперше після переобрання президента Росії. Від них вимагають рішучих дій щодо запобігання можливій громадянській війні в Сирії. Попри це, аналітики сумніваються в успіху переговорів щодо Сирії через напружені відносини між двома наддержавами.

На думку аналітиків, дипломатичні зусилля ускладнюються президентськими виборами в США, в яких Обама протистоїть республіканцеві Мітту Ромні, котрий назвав Росію "головним геополітичним ворогом" США. Проблеми також можуть порушити питання щодо того, як далеко Путін піде у втіленні своєї антизахідної риторики в реальній політиці.

Обама та його західні союзники хочуть, щоб Москва припинила захищати президента Сирії Башара Асада і його криваве 15-місячне придушення опозиції від подальших санкцій Ради Безпеки ООН, спрямованих на його відхід від влади. Але Путін із підозрою ставиться до мотивів США, особливо після повалення лівійського лідера Муаммара Каддафі минулого року за підтримки США та НАТО, і не подає жодних ознак пом'якшення своєї позиції щодо Сирії.

Помічники Обами говорять, що вони розраховують на допомогу інших лідерів G20, як-от прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, які також зможуть чинити тиск на Путіна. Однак Путін може очікувати солідарності з Китаєм, який також блокує санкції Радбезу ООН, спрямовані проти Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram