ГоловнаСвіт

Греки знову обирають парламент

У Євросоюзі вже попередили Грецію про "непередбачувані наслідки" як для самої країни, так і для всієї Європи.

Греки знову обирають парламент
Фото: grekomania.ru

У Греції в неділю відбуваються повторні вибори до парламенту.

На попередніх, які відбулися в травні, жодна з політичних сил не змогла створити правлячу коаліцію і сформувати уряд, що призвело до розпуску парламенту.

Нині на депутатські мандати претендують представники 21 партії. За прогнозами, найкращі шанси на перемогу мають дві найбільші партії - консервативна "Нова демократія" та "Загальногрецький соціалістичний рух" (ПАСОК).

Проте висока імовірність проходження до парламенту правих націоналістів, Комуністичної партії і коаліції "СІРІЗА", що об'єднує крайні ліві політичні партії і виступає проти заходів жорсткої економії, а також призупинення виплат за зовнішньою заборгованістю Греції.

Зокрема, лідер коаліції "СІРІЗА" Алексіс Ціпрас напередодні голосування пообіцяв, що в понеділок, коли стане ясно, хто буде формувати склад нового уряду, угода про надання країні фінансової допомоги від Євросоюзу і МВФ "кане в Лету".

Канцлер Німеччини Анґела Меркель в суботу ввечері заявила, що для Греції "надзвичайно важливо" обрати законодавців, які виконували б програму суворої економії і визнавали б умови угоди з ЄС і МВФ.

А Жан-Клод Юнкер - глава Єврогрупи, в яку входять міністри фінансів країн-членів єврозони - попередив, що якщо греки проголосують за коаліцію "СІРІЗА", то це буде мати "непередбачувані наслідки" як для самої країни, так і для всієї Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram