ГоловнаСвіт

Туніський суд засудив колишнього президента до 20 років в'язниці

Вирок винесли заочно.

Туніський суд засудив колишнього президента до 20 років в'язниці
Зин аль-Абидина бен Али
Фото: EPA/UPG

Туніський військовий суд засудив скинутого диктатора Зін аль-Абідіна бен Алі до 20 років тюремного ув'язнення заочно за розпалювання насильства під час спроб поліції переправити його племінника з країни під час повстання 2011 року.

Про це повідомляє Reuters 13 червня.

Бен Алі, який утік до Саудівської Аравії після протестів, що охопили Туніс 14 січня 2011 року, вже був засуджений до десятиліття у в'язниці. Вирок за звинуваченням у корупції та тортурах також винесли заочно. Минулого місяця туніський військовий прокурор зажадав страти колишнього президента за його роль у загибелі демонстрантів у містах, де торік почалася "Арабська весна". Однак малоймовірно, що Ер-Ріяд готовий екстрадувати бен Алі.

Нікого з високих посадовців досі не засудили за загибель понад 300 людей у торішньому повстанні, що обурило сім'ї загиблих і посилило тиск на уряд Тунісу. Родичі жертв повстання вимагають, щоб справедливість восторжествувала. Уряд Тунісу критикують за його нездатність переконати Саудівську Аравію екстрадувати бен Алі і його дружини Лейлу Трабелсі. Багато тунісців вважають марнотратний спосіб життя колишньої перукарки Трабелсі та її багатих родичів символом корумпованої епохи.

Нагадаємо, що влада Тунісу оголосила комендантську годину у вісьмох провінціях країни, зокрема в столиці держави, місті Туніс. Причиною обмежень свободи пересування стали безладдя за участю мусульман-салафітів, що тривають у туніських регіонах протягом останніх двох днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram