ГоловнаСвіт

Іран втратив $10 млрд від продажу нафти цього року

Санкції Євросоюзу впливають на рівень життя іранців.

Іран втратив $10 млрд від продажу нафти цього року

Через посилення санкцій Заходу і різке падіння цін на нафту, економіка Ірану переживає кризу, а населення країни проходить перевірку на міцність різким зростанням інфляції, повідомляє Reuters.

Жорсткі фінансові заходи, введені Вашингтоном і Брюсселем, ускладнюють оплату і транспортування нафти з Ірану. Видобуток нафти впав до найнижчого рівня за останні 20 років, скоротивши доходи, які є життєво важливим джерелом для фінансування великого державного апарату Ірану.

За оцінками експертів, Тегеран вже втратив понад $10 млрд від продажу нафти цього року. Обсяг поставок сирої нафти з Ірану знизився більш ніж на чверть, або близько 600 тисяч барелів на день порівняно з 2,2 мільйонами барелів на добу минулого року. Як очікують, цього року, коли ембарго ЄС на іранську нафту набере чинності, падіння обсягу поставок буде ще більшим. Ситуація ускладнюється тим, що минулого тижня ціни на нафту впали нижче ніж 100 доларів за барель на тлі затемнення перспективи економіки в Європі, США та Китаї.

"(Санкції -) це акт економічної війни. Санкції мають великий вплив у сукупних умовах: Іран зараз заблоковано світовою фінансовою системою. Складається враження, що Іран більше схильний до переговорів, ніж це було рік тому. Захід має скористатися цією ситуацією, щоб запропонувати більш значущі поступки - шлях до кінця всієї цієї ситуації", - сказав колишній співробітник Національної іранської нафтової компанії Мехді Варзі.

Дипломати й аналітики стверджують, що Іран може запропонувати Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) розширити співпрацю в якості козира в переговорах зі світовими державами, які відновилися у квітні після 15-місячної перерви і продовжаться в Москві 18-19 червня.

За даними Міжнародного валютного фонду, Ірану необхідно продавати нафту за $117 за барель, щоб збалансувати свій бюджет, встановлений на рівні $462 мільярда. Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що бюджет було розроблено, щоб знизити залежність Ірану від нафтових доходів. Іранські офіційні особи визнають, що санкції скоротили експорт, але кажуть, що країна має великий досвід у пошуку обхідних шляхів, а падіння доходів від продажу нафти - це не кінець світу.

"Особисто я буду дуже радий, якщо залежність економіки від нафтових доходів знизиться. Ми можемо використовувати санкції як можливість (реформувати економіку)", - резюмував іранський чиновник на умовах анонімності.

Міжнародні санкції застосовувалися до Ірану протягом десятиліть, і Тегеран має великий досвід у роботі в обхід санкцій. Але з'являється дедалі більше ознак, що населення країни дуже страждає від інфляції, викликаної санкціями, яка істотно зросла за останні шість місяців. Рівень Інфляції зараз становить близько 20%, але економісти кажуть, що ціни на товари зростають набагато швидшими темпами.

Іран переживає період, який уряд називає "великими економічними операціями", у вигляді скорочення багатомільярдних субсидій, які протягом багатьох років утримували зростання цін на товари першої необхідності, такі як паливо та продовольство.

Цінність іранського ріалу почала "ковзати" в січні і становила близько 20 тисяч ріалів за долар в лютому, порівняно з 10,5 тис. у грудні. Зараз вона становить близько 17 800 ріалів за ринковими ставками, тимчасом як офіційний курс становить 12,260 ріалів щодо долара. Ціна на бензин на внутрішньому ринку залишається стабільною, але тарифи таксі та громадського транспорту зросли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram