ГоловнаСвіт

Сирія розширила гуманітарний доступ ООН у країну

Допомога мирним жителям усе ще доволі обмежена.

Сирія розширила гуманітарний доступ ООН у країну
Фото: EPA/UPG

ООН бореться за те, щоб доставити гуманітарну допомогу близько мільйону громадян у Сирії, але цьому суттєво перешкоджають затримки у видачі віз і труднощі діставання зруйнованих унаслідок бойових дій регіонів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на чиновників ООН.

"Складається відчуття, що ми біжимо за потягом, який набирає швидкість, - поїздом гуманітарних страждань. Таким чином, хоча певного прогресу було досягнуто, потреби (населення) збільшуються з кожним днем, необхідно прискорити (процес доставки допомоги)", - заявив генеральний директор Гуманітарного офісу Європейської комісії ECHO Клаус Соренсен.

ООН проводить у Женеві вже третій гуманітарний форум щодо ситуації в Сирії, щоби спробувати розширити доступ до голодних, хворих або поранених мирних жителів у країні, яка ще не оговталася від 15-місячного повстання проти президента Башара аль-Асада.

Агентства ООН, що займаються гуманітарною допомогою, значною мірою відрізані від Сирії, але впродовж декількох місяців намагаються почати велику гуманітарну операцію. План допомоги сирійцям було складено після здійснення місії з оцінки потреб населення спільно з сирійськими посадовими особами в березні.

Посол Сирії в ООН Фейсал Хаббаз Хамуа взяв участь у закритих перемовинах, які пройшли в Женеві. Там також був присутній регіональний координатор ООН із гуманітарних питань Радуан Нуісер, який веде переговори про більш широкий доступ у країну з сирійською владою з моменту останнього форуму, що відбувся 20 квітня.

"Радуан Нуісер дійсно дуже інтенсивно контактує із сирійським урядом. Він домагається позитивних результатів, але просто недостатньо швидко. Головною перепоною (в наданні допомоги) є візи для співробітників міжнародних гуманітарних організацій, доступ до різних гарячих точок і можливість контролювати поставки товарів", - сказав Соренсен.

Нині ООН отримала дозвіл на доставку гуманітарних вантажів у Дераа, Дейр аль-Зор, Хомс і Ідліб. Після розміщення група ООН тісно співпрацюватиме з сирійським Арабським Червоним півмісяцем із метою "оцінки потреб і доставки гуманітарної допомоги" населенню Сирії.

"Безпосередню увагу буде зосереджено на постачанні продуктів харчування, медикаментів, гігієнічних наборів, ковдр, кухонних наборів і на ремонті шкіл", - зазначив Соренсен.

На середину травня Всесвітня продовольча програма (ВПП) ООН забезпечує продуктами харчування 250 тисяч осіб у Сирії і спрямована на забезпечення 500 тисяч до середини червня. Добровольці з сирійського Червоного півмісяця розподіляють між сирійськими сім'ями продуктові набори, що містять рис, булгур, макаронні вироби, олію, цукор і м'ясні консерви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram