ГоловнаСвіт

Китай і Росія вийдуть на новий рівень військової співпраці

Путін проводитиме нові спільні навчання з китайською армією.

Китай і Росія вийдуть на новий рівень військової співпраці
архивное фото

Президент Росії Володимир Путін у середу заявив, що збільшить військову співпрацю з Китаєм, включаючи проведення спільних навчань, після того, як США оголосили про плани перемістити більшу частину своїх кораблів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні до 2020 року.

Про це повідомляє Reuters 6 червня.

"Ми продовжуватимемо співпрацю і між нашими військовими", - сказав Путін віце-голові КНР Сі Цзіньпін у Пекіні, де він бере участь у саміті з питань регіональної безпеки і стабільності, а пізніше зустрінеться зі своїм китайським колегою Ху Цзіньтао.

Путін послався на нещодавні китайсько-російські спільні навчання військово-морського флоту в Жовтому морі як приклад військової співпраці, яка, за його словами, продовжуватиметься.

"Нещодавно спільні навчання військово-морського флоту було проведено в Жовтому морі, і вони були першими з таких навчань. Ми домовилися з головою Ху, що продовжуватимемо таку співпрацю", - сказав В. Путін.

Китайські та російські військово-морські сили провели шестиденні навчання в Жовтому морі біля східного узбережжя Китаю в квітні, в тому числі протичовнові операції та операції з порятунку захоплених суден.

Згідно з китайськими державними ЗМІ, Китай розгорнув 16 кораблів і два підводні човни, тоді як Росія спрямувала чотири військові кораблі з Тихоокеанського флоту.

"Важливу роль відводимо спільній ініціативі зі зміцнення безпеки в АТР. У цьому контексті, звісно, будемо підтримувати відносини між нашими військовими відомствами. Ми за формування в регіоні відкритої та рівноправної архітектури безпеки та співпраці, заснованої на принципах міжнародного права", - заявляв Путін раніше.

Китай і Росія налагодили тісні економічні та дипломатичні зв'язки після довгих років ворожнечі й підозрілості протягом тривалої "холодної війни", й обидві країни косо дивляться на американську військову присутність на найближчій до них території.

Міністр оборони США Леон Панетта заявив в суботу, 2 червня, що США хоче збалансувати свої військово-морські сили так, щоби збільшити кількість кораблів у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні до 60% до кінця десятиліття. Нині ця кількість становить 50%. Китай насторожено ставиться до намірів США, вважаючи, що стратегічний план Пентагону спрямований на стримування Китаю.

Швидка модернізація ВМС Китаю викликала занепокоєння сусідів країни, в тому числі в Південно-Східній Азії, де кілька країн перебувають у стані суперечки з Китаєм щодо територіальних претензій у Південнокитайському морі.

Згідно з планами США, військово-морський флот країни в регіоні складатиметься з шести авіаносців. Найближчим часом кількість авіаносців зменшиться до п'яти, оскільки USS Enterprise буде списано. Попри це, 2015 року вона знову зросте до шести у зв'язку із завершенням будівництва авіаносця USS Gerald R. Ford.

У березні флот ВМС США становив 282 кораблі. Як очікують, кількість суден зменшиться до 276 упродовж найближчих двох років, перш ніж почне збільшуватися до 300 кораблів, відповідно до 30-річного плану розвитку флоту, затвердженого в березні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram