ГоловнаСвіт

Іран закликає світові держави визнати його ядерні права

Духовний лідер Ірану сподівається, що "шістка" країн не "сидітиме на узбіччі".

Іран закликає світові держави визнати його ядерні права
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Радник керівника і духовного лідера Ірану аятолли Алі Хаменеї Алі Акбар Велаяті закликав "шістку" міжнародних посередників, до якої належать Росія, Великобританія, Німеччина, Китай, США і Франція, офіційно визнати ядерні права держави, щоб отримати "сприятливий результат" у переговорах з приводу ядерної програми країни наприкінці цього місяця.

Про це повідомляє Reuters 5 червня з посиланням на державні ЗМІ.

"Я сподіваюся, що група 5 +1 ("шістка") визнає невід'ємні ядерні права Ірану в рамках ДНЯЗ (Договору про нерозповсюдження ядерної зброї) і утримається від сидіння на узбіччі. Якщо право Ірану на використання мирної ядерної енергії буде погоджено, майбутні переговори в Москві досягнуть сприятливого результату", - заявив Велаяті.

Питання визнання ядерних прав Ірану та скасування економічних санкцій були наріжним каменем на переговорах минулого місяця. Західні держави вважають, що Тегеран не має права на збагачення урану, оскільки цим він порушує ДНЯЗ.

Нагадаємо, що США і їхні союзники підозрюють Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Тегеран наполягає на тому, що його ядерна програма має виключно мирний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram