ГоловнаСвіт

Ромні вважає політику Обами хибною

За словами екс-губернатора Массачусетса, президент не розуміє засад вільного підприємництва.

Ромні вважає політику Обами хибною
Митт Ромни
Фото: Lenta.ru

Екс-губернатор Массачусетса Мітт Ромні, який, передбачають, стане кандидатом у президенти США від Республіканської партії, звинуватив Барака Обаму в конфлікті інтересів.

З такою заявою Ромні виступив 31 травня під час візиту на підприємство Solyndra, що збанкрутувало, незважаючи на півмільярдний кредит від адміністрації Обами. "Президент узяв півмільярда доларів платників податків і віддав їх підприємству, яким значною мірою володіли ті, хто робив внески для його виборчої кампанії, - заявив Ромні. - Це серйозний конфлікт інтересів".

Під час свого виступу Ромні використовував невдачу цієї компанії як приклад хибності всієї економічної політики нинішнього президента, який більш схильний, аніж республіканці, до державного втручання в економіку. "Він думає, що рішення, прийняті під впливом уряду, на зразок цього, роблять Америку сильнішою, - заявив Ромні. - Вони роблять нас слабшими". За словами екс-губернатора Массачусетса, Обама не розуміє засад вільного підприємництва.

Як зазначено в публікації The Washington Post, плани майбутнього візиту Ромні на підприємство, розташоване в Каліфорнійському місті Фрімонт, тримали в секреті. У передвиборному штабі Ромні побоювалися, що штаб Обами спробує завадити цій поїздці.

У вересні 2009 року адміністрація Обами вирішила надати компанії гарантії на кредит у 535 мільйонів доларів. Solyndra розробляла і випускала сонячні батареї. Адміністрація допомагала компанії, щоб створити робочі місця. Навесні 2010-го підприємство відвідував сам Обама. До серпня 2011 року компанія збанкрутувала.

Республіканці звертають увагу на те, що одним із головних інвесторів цієї фірми був мільярдер Джордж Кайзер, який фінансував виборчу кампанію Обами 2008 року. Як з'ясували журналісти, напередодні виборів до Конгресу в листопаді 2010 року адміністрація Обами просила підприємство приховати інформацію про майбутнє скорочення штату. Про нього оголосили лише наступного дня після виборів. Виявили також порушення під час видачі самого кредиту.

Після перемоги на праймериз у Техасі 29 травня Ромні, як вважають, забезпечив собі висунення в президенти від республіканців. Ця процедура пройде в серпні на з'їзді партії. Боротьбу за номінацію продовжує конгресмен Рон Пол, однак, згідно з підрахунками ЗМІ, йому не вдасться заручитися підтримкою достатньої кількості делегатів з'їзду.

31 травня про підтримку Ромні заявила вдова екс-президента Рональда Рейгана Ненсі Рейган. За її словами, президентові Рейгану сподобався б підприємницький досвід Ромні та його "стійкі принципи". Раніше Ромні підтримали екс-президенти Джордж Буш-старший і Буш-молодший, а також багато інших політиків-республіканців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram