ГоловнаСвіт

Білоруський опозиціонер поскаржився Путіну на Лукашенка

Восени 2011 року політика звільнили достроково.

Білоруський опозиціонер поскаржився Путіну на Лукашенка
Дмитрий Усс
Фото: Lenta.ru

Колишній кандидат у президенти Білорусі, опозиціонер Дмитро Усс виступив із зверненням до президента РФ Володимира Путіна, який 31 травня прибуває з візитом до Мінська. Текст звернення він передав "Білоруському партизану".

Опозиціонер заявив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко має намір перешкоджати реалізації інтеграційних проектів, в яких бере участь Росія: Митного союзу та Єдиного економічного простору. На його думку, в умовах МС-ЄЕП керівництво Білорусі ризикує "втратити монополію на товари та послуги на території Білорусі, втратити контроль за контрабандою при реалізації нафтопродуктів до країн ЄС". Такий сценарій, як стверджує Усс, призведе до "економічного краху режиму Лукашенка", тому він (Лукашенко) перешкоджатиме згаданим інтеграційним проектам.

"Прості громадяни Білорусі, - пише Усс Путіну, - підтримують створений Митний союз - це є запорукою процвітання нашої країни". Проте в нинішніх умовах громадяни, за словами опозиціонера, не вірять у те, що цей проект буде реалізовано.

"Перебування при владі клану Лукашенка й існування Митного союзу - дві взаємовиключні реалії", - резюмує колишній кандидат у президенти.

Дмитро Усс брав участь у президентських виборах 2010 року як один із кандидатів від опозиції. За офіційними даними, він отримав менш ніж один відсоток голосів.

Після виборів Усс узяв участь в акціях протесту, організованих опозицією в Мінську. Маніфестації розігнали після того, як група пікетувальників почала ломитися в урядову будівлю (опозиція стверджує, що це були провокатори). Згодом лідерів опозиції засудили за звинуваченнями в організації заворушень. Усса було засуджено до п'яти з половиною років в'язниці.

Восени 2011 року опозиціонера звільнили достроково: він потрапив до числа тих, кого погодився помилувати Лукашенко.

Нещодавно на Усса подав до суду працівник підприємства "ГродноАзот" - за те, що опозиціонер закликав ЄС ввести економічні санкції проти Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram