ГоловнаСвіт

Екс-президента Ліберії засуджено до 50 років в'язниці

Чарльзу Тейлору вимагали дати 80 років.

Екс-президента Ліберії засуджено до 50 років в'язниці

Спеціальний суд стосовно Сьєрра-Леоне в середу засудив до 50 років тюремного ув'язнення екс-президента Ліберії Чарльза Тейлора.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Під час проведеного в Гаазі 26 квітня засідання Спеціального суду Тейлора було визнано винним за всіма пунктами висунутих йому звинувачень.

Його визнано винним у військових злочинах і злочинах проти людяності.

Сторона обвинувачення вимагала для екс-президента 80 років тюремного ув'язнення.

З міркувань безпеки вирок було винесено в Нідерландах, а не в столиці Сьєрра-Леоне Фрітауні, де знаходиться штаб-квартира суду.

Відбуватиме покарання Тейлор у в'язниці у Великобританії.

Раніше Міжнародний трибунал у Гаазі визнав Тейлора винним у військових злочинах. 64-річний екс-диктатор звинувачувався за 11 пунктами, серед яких у вбивствах, зґвалтуваннях і терористичній діяльності, а також у канібалізмі та розпалюванні збройного конфлікту в сусідній з Ліберією Сьєрра-Леоне.

На думку звинувачення, екс-президент особисто стояв за найкривавішими сторінками громадянської війни в Сьєрра-Леоне, де з 1991 по 2001 роки загинуло понад 120 тисяч осіб. Своєю "терористичною діяльністю" Тейлор підтримував повстанців, натомість отримуючи від них "криваві алмази", здобуті рабською працею.

Чарльз Тейлор обіймав посаду президента Ліберії з 1997 по 2003 рік. 2006 року його заарештували іі невдовзі він постав перед трибуналом у Гаазі. Процес над диктатором тривав п'ять років.

Тейлор став першим екс-главою держави, засудженим міжнародним судом за звинуваченням у військових злочинах з часів Нюрнберзького процесу над нацистськими злочинцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram