ГоловнаСвіт

Конфлікт двох Суданів не вщухає

Офіційні особи конфліктуючих сторін продовжують взаємні нападки.

Конфлікт двох Суданів не вщухає
Фото: http://ria.ru

Південний Судан звинуватив Судан у порушенні повітряного простору країни та в авіаударі по території країни за день до відновлення переговорів між двома ворогами.

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, два колишніх вороги звинувачують один одного в провокуванні сутичок на спірній території в Південному Кордофані. Джерелом конфліктів між країнами також є незалежність, яку Південний Судан здобув за підсумками референдуму, що відбувся 2011 року. Однак поділ країни не приніс миру - Хартум і Джуба звинувачують одне одного в підтримці сепаратистів, що діють в обох країнах, не можуть вирішити прикордонні суперечки і питання громадянства, сваряться через ціни на транзит нафти.

"Суданські ВПС порушили повітряний простір Південного Судану, в тому числі літаками над Джуба й іншими містами в Південному Судані", - заявив головний парламентер Південного Судану Паган Амум перед від'їздом на переговори в Аддис-Абебу.

Амум назвав польоти порушенням резолюції Радбезу ООН від 2 травня, яка закликала Судан припинити бойові дії і відновити переговори - або наразитися на санкції. Він також наголосив, що продовження повітряних бомбардувань "не є знаком миру".

Судан заперечує, що бомбить територію південного сусіда, а віддаленість прикордонного регіону ускладнює перевірку факту авіаударів, проте журналісти стали свідками кількох бомбардувань на півдні країни.

Незважаючи на нові атаки, Амум сказав, що сподівається, що наступний раунд мирних переговорів в Аддис-Абебі виявиться плідним завдяки зростанню міжнародної підтримки.

Зараз дипломати не бачить істотного прогресу в переговорах, оскільки позиції ворогів занадто розходяться. Судан заявив, що хоче зробити безпеку пріоритетом і звинуватив Джубу, що та підтримує повстанців у прикордонному Судані. Південний Судан заперечує претензії.

Головне питання, щодо якого повинні домовити обидві сторони, - це вартість експорту південносуданської нафти через суданський порт у Червоному морі. У січні Південний Судан припинив експорт нафти, а це 350,000 барелів на день, щоб перешкодити Хартуму користуватися нафтою, яку він забирає як невиплачені збори за експорт. Нафта є основним джерелом доходу обох країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram