ГоловнаСвіт

Кофі Аннан зустрівся з президентом Сирії

Метою візиту є мирне вирішення "сирійської ситуації".

Кофі Аннан зустрівся з президентом Сирії
архивное фото
Фото: novostimira.com.ua

Президент Сирії Башар аль-Асад зустрівся з міжнародним посланцем Кофі Аннаном у вівторок у зв'язку з протестами проти "жахливої різанини" в сирійському місті Хула, жертвами якої стали 108 осіб.

Про це повідомляє Reuters 29 травня з посиланням на сирійське державне інформаційне агентство SANA.

Спостерігачі ООН, принаймні частково, поклали відповідальність на урядову армію, проте уряд звинувачує бойовиків-ісламістів.

Після прибуття в Дамаск у понеділок, 28 травня, Аннан закликав владу Сирії до дій, аби покласти край убивствам у країні. Він залишив президентський палац після зустрічі, яка тривала близько двох годин. Підозрюють, що він закликав Асада до дотримання угоди про припинення вогню, що має запобігти антиурядовим повстанням.

"За цей час Сирія жодного разу не порушила план Аннана і (не зруйнувала) початкове взаєморозуміння між Сирією та Організацією Об'єднаних Націй. Водночас інша сторона не дотримується жодного пункту (мирного плану). Це означає, що є рішення збройних груп і опозиції не дотримуватися плану Аннана і сприяти його провалу", - заявив заступник міністра закордонних справ Сирії Фейсал Мекдад.

Росія і Китай, які захищали Асада від вимог Заходу про застосування ООН санкцій проти нього, підтримали критику Радбезу ООН щодо застосування військами артилерії і танків у Хулі.

Нагадаємо, представник відомства ООН із прав людини Руперт Колвілл заявив, що близько 20 жертв різні в Хулі було вбито артилерією і танками, а ті, хто вижили, розповіли слідчим ООН, що більшість інших стратила проурядова організація "Шаббія".

Австралія у вівторок, 29 травня, вигнала двох сирійських дипломатів, у тому числі главу дипмісії, й очікує, що інші країни вживатимуть аналогічних заходів.

Західні та деякі сунітські мусульманські арабські країни вимагають, щоб Асад пішов у відставку. Таким чином, конфлікт, який, за оцінками ООН, забрав уже близько 10 тисяч життів, припиниться.

Мусульмани-суніти з Саудівської Аравії й Катару виступають за озброєння переважно сунітських повстанців, які ведуть боротьбу з Асадом, уряд якого є відгалуженням шиїтського ісламу.

"Ми вважаємо, що Аннан докладатиме всіх зусиль у найближчі дні й тижні, щоб переконати країни, які фінансують і підтримують (сірійські) терористичні групи, перестати брехати про своє бажання, щоби досягти успіху", - сказав Мекдад.

Один із заступників міжнародного посередника Кофі Аннана Жан-Марі Генно в середу, 30 травня, за допомогою відеозв'язку поінформує Раду безпеки ООН про ситуацію в Сирії.

Прес-секретар ООН Корін Момал-Ванян на прес-брифінгу в Женеві заявив, що Аннан, який веде переговори в Дамаску з президентом Сирії Башар аль-Асадом, виступить перед журналістами 29 травня в 1500 GMT.

"Він відвідає інші країни в регіоні, в тому числі Йорданію та Ліван", - сказала вона про плани спецпосланця ООН Кофі Аннана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram