ГоловнаСвіт

Лідера баскського сепаратистського угруповання ЕТА заарештували у Франції

Французькі правоохоронні органи заарештували ще п'ятьох членів ЕТА.

Лідера баскського сепаратистського угруповання ЕТА заарештували у Франції
Фото: europe1.fr

Лідера баскського сепаратистського угруповання ЕTA Ороітса Гурручагу Гогорсу (Oroitz Gurruchaga Gogorza) заарештували у французькому містечку Кона (Cauna), повідомляє в понеділок МВС Іспанії.

Разом з ним французькі правоохоронці заарештували ще п'ятьох членів ЕТА. Останнім часом Ороітс Гурручага відповідав в угрупованні за вербування нових членів.

Гурручага народився 1981 року; до ЕТА він приєднався 2000-го і швидко просунувся в лідери організації. За даними іспанських спецслужб, він був організатором багатьох терористичних актів із застосуванням саморобних вибухових пристроїв у Країні Басків, зокрема на залізничних вокзалах і в міському транспорті.

Влада Іспанії вважає Гурручагу організатором вибухів у Бургосі та на Мальорці в липні 2009 року. Унаслідок першого теракту було поранено 64 особи, вибух на Мальорці забрав життя двох поліцейських.

Нагадаємо, терористичне угруповання ЕТА діє на території Іспанії та сусідньої Франції вже більш ніж 40 років, 20 жовтня минулого року організація оголосила про остаточну відмову від бойових дій, закликавши уряди Іспанії і Франції почати прямий діалог для вирішення наслідків конфлікту.

Офіційною датою заснування ЕТА (ETA - Euzkadi Ta Azkatasuna, баскською мовою "Батьківщина і свобода") вважають 31 липня 1959 року, коли група молодих людей, які відокремилися від Баскської націоналістичної партії, вирішила вести боротьбу за незалежність Країни Басків за допомогою зброї. Організацію було створено як рух опору диктатурі генерала Франсиско Франко, який проводив жорстку політику щодо баскської меншини в Іспанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram