ГоловнаСвіт

Радбез ООН засудив бійню в сирійському місті

Близько 100 осіб загинули під час обстрілу артилерією і танками урядових військ.

Радбез ООН засудив бійню в сирійському місті
Фото: alternativenews.org

Рада Безпеки ООН у неділю рішучіше засудила уряд Сирії за бійню в Хулі, внаслідок якої загинули не менш ніж 108 осіб і ще близько 300 отримали поранення.

Про це повідомляє Agence France-Presse.

Як ідеться в заяві, ухваленій за підсумками тригодинного засідання, спостерігачі ООН підтвердили, що десятки дітей, жінок і чоловіків загинули під час обстрілу артилерією і танками урядових військ, а також від пострілів із близької відстані і внаслідок украй жорстокого поводження.

Радбез наголосив, що таке застосування сили проти мирного населення є порушенням зобов'язань Сирії, визначених у резолюції РБ ООН. Вона, зокрема, наказує припинити вогонь між владою країни й озброєною опозицією, нагадує агентство.

Заяву одностайно затвердили 15 членів Ради. Раніше Росія заблокувала резолюцію Ради Безпеки ООН, закликаючи ретельно розібратися в обставинах бійні.

Тим часом перший заступник постійного представника Росії при ООН Олександр Панкін заявив, що масове вбивство в Хулі могло бути провокацією. "Цілком імовірно, що провокаційний елемент був", - зазначив дипломат. На його думку, злочин скоєно "на користь тих, кого підбурюють до збройної боротьби, щоб перешкодити мирному процесу". Панкін також не відкинув втручання іноземних спецслужб.

За уточненими даними ООН, серед 108 загиблих - 49 дітей і щонайменше сім жінок (раніше загальну кількість загиблих оцінювали в проміжку від 92 до 116 осіб, а загиблими вважали 32 дітей). Бійня в місті сталася 25 і 26 травня. Уряд Сирії категорично відкинув підозри в причетності до масового вбивства, заявивши, що війська в місто не входили.

Військове протистояння між прихильниками діючого президента Сирії Башара Асада й опозицією триває з березня 2011 року. За даними ООН, відтоді вбито не менш ніж 10 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram