ГоловнаСвіт

ЄС хоче залишити Грецію в єврозоні

Євродепутати вимагають виконання зобов'язань.

ЄС хоче залишити Грецію в єврозоні
Фото: Макс Левин

Глави держав і урядів 27 країн Євросоюзу висловилися за подальше перебування Греції в зоні євро.

про це заявив голова Європейської ради Херман ван Ромпей після позачергового саміту ЄС у Брюсселі, що завершився в ніч проти четверга, 24 травня.

"Ми хочемо, щоб Греція залишалася в єврозоні", - зазначив Ромпей.

Одночасно учасники саміту наголосили, що Афіни повинні виконати взяті на себе зобов'язання в сфері економії. Вони також нагадали, що Європейський Союз уже схвалив виділення Греції фінансової допомоги на суму майже 150 млрд євро. Глави країн Євросоюзу висловили готовність "зробити все можливе, щоб мобілізувати можливості структурного фонду ЄС для сприяння економічному зростанню в Греції". Канцлер ФРН Анґела Меркель зазначила, що Греція отримала "позитивний сигнал".

Країни ЄС побоюються, що внаслідок позачергових парламентських виборів 17 червня в Греції прийдуть до влади партії, які анулюють домовленості про реформи та бюджетну економію, і ця країна вийде з єврозони. Голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер підтвердив, що експерти з 17 країн єврозони обговорюють наслідки можливої відмови Греції від європейської валюти, проте спростував інформацію про те, що він нібито розпорядився розробити національні надзвичайні плани на випадок виходу Афін з єврозони.

"Робочою гіпотезою є варіант, за якого Греція залишається в зоні євро", - зазначив він.

На позачерговому саміті ЄС у Брюсселі його учасникам не вдалося домовитися про введення євробондів із метою боротьби з борговою кризою в зоні євро. Анґела Меркель зазначила, що євробонди суперечать європейським угодам, до того ж випуск облігацій під єдиний відсоток, за її словами, не сприятиме посиленню конкурентоспроможності всіх країн.

Президент Франції Франсуа Олланд, що лобіює введення євробондів, заявив, що "не всі країни-члени поділяють його думку, однак він не один". Зі свого боку, голова Європейської ради Херман ван Ромпей зазначив, що питання про євробонди не може бути вирішене швидко, для цього потрібен час.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram