ГоловнаСвіт

Держдума посилила відповідальність за вуличні протести

Держдума посилила відповідальність за вуличні протести
Фото: EPA/UPG

Держдума Росії збільшила штрафи за порушення під час масових вуличних акцій.

За таке рішення проголосували 236 депутатів. Не підтримали законопроекту 207 депутатів від ЛДПР, КПРФ і "Справедливої Росії". Законопроект на розгляд внесла група депутатів від партії влади "Єдина Росія".

Документ пропонує збільшення адміністративного штрафу для організаторів із максимальних 50 тис. руб. (близько 1,6 тис. дол.) до 1,5 млн рублів (близько 45 тис. дол.), а для учасників - з максимальних 5 тис. руб. (166 дол.) до 1 млн руб. (близько 30 тис. дол.).

Окрім того, запропоновано передбачити в КпАП покарання у вигляді обов'язкових робіт для порушників на масових заходах. Термін робіт становитиме від 20 до 200 годин. Таку міру покарання сьогодні передбачає лише Кримінальний кодекс. Під неї потрапляють люди, які вчинили нетяжкі злочини.

Як заявив під час подання законопроекту в Держдумі один з його авторів, депутат від "Єдиної Росії" Олександр Сідякін, у РФ - одні з найнижчих штрафів за такі порушення, якщо порівнювати з країнами Заходу.

"Ми пропонуємо, що в разі порушення громадського порядку під час проведення публічного заходу на громадян може бути накладено штраф від 30 до 100 тис. руб., але якщо заподіяно шкоду майну - це вже від 150 тис. до 250 тис. руб., якщо заподіяно шкоду здоров'ю - від 250 до 300 тис. руб.", - сказав він.

"Ми не повинні перетворювати право зібрань на хаос. Не можна перетворювати право проводити масові заходи на право на провокацію. Головна мета проекту закону, який обговорюємо, - забезпечення безпеки росіян", - сказав депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram