ГоловнаСвіт

Сенат США схвалив пакет нових санкцій проти Ірану

Усі компанії, акціями яких торгують у США, зобов'яжуть повідомляти про будь-які угоди з Іраном.

Сенат США схвалив пакет нових санкцій проти Ірану
Фото: http://ria.ru/

Сенат конгресу США одностайно схвалив черговий пакет економічних санкцій, спрямованих проти Ірану.

Прийнятий сенатом законопроект передбачає нові санкції стосовно Корпусу вартових ісламської революції і зобов'язує всі компанії, акціями яких торгують у США, повідомляти комісію з цінних паперів про будь-які угоди з Іраном. Також нові санкції торкнуться будь-яких спільних з Іраном проектів у сфері енергетики. Крім того, законопроект передбачає візові санкції стосовно приватних осіб і співробітників компаній, що постачають іранському уряду продукцію, яку використовують під час розгону демонстрацій, зокрема, сльозогінний газ і гумові кулі.

Палата представників схвалила свій варіант законопроекту ще в грудні, тож тепер палатам конгресу належить погодити два тексти.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран усі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована винятково на задоволення потреб країни в електроенергії.

Група міжнародних посередників - "шістка", до якої входять Росія, Великобританія, Німеччина, Китай, США і Франція, з 2003 року спільно з МАГАТЕ домагається від Ірану припинення робіт зі збагачення урану, які можуть становити загрозу режиму ядерного нерозповсюдження.

Щодо Ірану діють чотири санкційні резолюції Ради Безпеки ООН. Окрім цього, різні резолюції, що вимагають від Ірану забезпечити повну прозорість ядерної програми і довести її винятково мирну спрямованість, ухвалила низка країн і організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram