ГоловнаСвіт

НАТО зробило перший крок до реалізації ЄвроПРО

Система протиракетної оборони всерйоз схвилювала Росію.

НАТО зробило перший крок до реалізації ЄвроПРО
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен оголосив про завершення "першої стадії" створення системи європейської протиракетної оборони.

Виступаючи на прес-конференції на саміті НАТО в Чикаго, він сказав, що 18 місяців тому в Лісабоні була поставлена мета створення системи ЄвроПРО, яка, нагадаємо, викликає серйозне занепокоєння Росії.

"Тут у Чикаго ми домовилися зробити це реальністю", - сказав Расмуссен.

"Ми називаємо це проміжною оперативної готовністю. Це - перший крок довгострокової мети забезпечити захист всієї європейської території, населення та збройних сил", - сказав Расмуссен.

Як пояснило РИА Новости джерело в НАТО, "останні 18 місяців здійснювалася робота над технічними проблемами, серед яких і програмне забезпечення, і над правовими проблемами" створення системи ПРО. "Фактично все вже зроблено і зараз може бути оголошено про проміжну оперативну готовність", - зазначив він.

"Проміжна оперативна готовність означатиме, що НАТО має командування і контроль, а також правила, за якими будуть зібрані разом сенсори та перехоплювачі, надані союзниками для ефективної оборони", - сказало джерело в НАТО.

Начальник генерального штабу Збройних сил РФ генерал армії Микола Макаров вже висловлював занепокоєння з приводу того, що в травні НАТО може прийняти рішення про проміжну оперативну готовність європейської системи ПРО, а також схвалити нові плани щодо інтеграції національних протиракетних засобів країн-учасниць альянсу. За його словами, якщо вжитих сьогодні заходів буде недостатньо, РФ може застосувати ті сили і засоби, які зможуть руйнувати або виводити з ладу засоби протиракетної оборони суміжних держав.

Нагадаємо, Росія та НАТО домовилися співпрацювати за проектом ЄвроПРО на саміті в Лісабоні 2010 року, проте під час переговорів США відмовилися надати юридичні гарантії ненаправленості проти російських сил ядерного стримування системи, яка розгортається. Відтоді тема ПРО стала одним з головних каменів спотикання у відносинах Росії та Сполучених Штатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram