ГоловнаСвіт

Обаму попросили заарештувати Карімова

2011 року Джуму випустили з в'язниці.

Обаму попросили заарештувати Карімова
Ислам Каримов
Фото: ansar.ru

Узбецький поет і дисидент Юсуф Джума звернувся до американської влади з проханням заарештувати президента Узбекистану Іслама Карімова, коли той прибуде в Сполучені Штати.

Із посланням, адресованим американському президентові Бараку Обамі, Джума виступив напередодні саміту НАТО в Чикаго, на який серед інших було запрошено й узбецького президента. Поет покладає провину на Карімова за те, що в Узбекистані переслідують інакомислячих, а в тюрмах їх піддають тортурам. Жертвою переслідування влади став і сам Юсуф Джума, якого було засуджено за антипрезидентський виступ, він провів у в'язниці декілька років.

"Від міської поліції Чикаго і Федерального бюро розслідувань я прошу заарештувати Ісламу Карімова за тортури, яким піддавали мене і моїх синів", - заявив поет. Він також звинуватив узбецького президента в "тероризування" власного народу.

Юсуфа Джуму було ув'язнено 2008 року - після того, як він влаштував акцію з вимогою відставки Карімова. Поета при цьому звинуватили в тому, що він нібито намагався напасти на міліціонера. Членів сім'ї Юсуфа Джуми було оголошено в розшук, деяких із них також заарештували та засудили. Фермерське господарство, яке належало сім'ї, конфіскували.

Покарання Джума відбував у в'язниці "Жаслик", відомій жорстоким поводженням з ув'язненими. На початку 2000 років резонанс отримала історія про загибель двох ув'язнених, на трупах яких було виявлено сліди тортур. Один із загиблих, за даними Human Rights Watch, мав великі опіки, які вказують на те, що його зварили в окропі.

2011 року Джуму випустили з в'язниці. Незабаром після цього він покинув Узбекистан, нині чоловік проживає в США.

Тим часом уже після того, як поет виступив зі зверненням до американської влади, стало відомо, що в США Карімов не поїде. Як повідомили в прес-службі президента, "вирішують питання про те, хто представлятиме Узбекистан на саміті (замість президента)".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram