ГоловнаСвіт

Клінтон: відносини США і Китаю - найміцніші в історії

Держдеп перебуває з візитом у Пекіні.

Клінтон: відносини США і Китаю - найміцніші в історії
Хиллари Клинтон
Фото: news.zn.ua

Хілларі Клінтон у Пекіні заявила, що відносини між Китаєм і США зараз є найміцнішими в історії, а саме: вони "дуже відкриті та чесні". Нинішній візит держсекретаря США проходить на тлі драматичної історії з китайським правозахисником Ченем Гуанченом, який утік із-під домашнього арешту і просить США захистити себе і свою родину.

Голова Держдепартаменту США Хілларі Клінтон, перебуваючи в Пекіні, заявила, що відносини між Китаєм і США нині найміцніші в історії.

На другій у рамках візиту зустрічі з головою КНР Ху Цзіньтао Клінтон зазначила, що відносини двох країн "дуже відкриті та чесні".

При цьому Клінтон згадала про "розбіжності", що існують між Вашингтоном і Пекіном. Напередодні першої зустрічі з Ху Цзіньтао Клінтон наголосила на важливості дотримання прав людини для всіх держав світу.

Нинішній візит держсекретаря США проходить на тлі драматичної історії з китайським правозахисником Ченем Гуанченом. Він утік із-під домашнього арешту, ховався в посольстві США і в середу залишив його - однак через кілька годин заявив про своє бажання покинути Китай і звернувся до Сполучених Штатів по допомогу.

У ніч проти п'ятниці Чень зателефонував учасникам слухань у Конгресі США і попросив допомогти йому і родині виїхати з Китаю. За словами дисидента, він побоюється за своє життя і безпеку рідних. Офіційно не повідомляють, чи порушувала питання про долю дисидента під час переговорів Клінтон із китайськими представниками.

Раніше західні ЗМІ зазначали, що справа сліпого дисидента стане перевіркою відносин США та Китаю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram