ГоловнаСвіт

Іран відкидає вимоги Заходу

Іран не бачить "жодних підстав" згортати свою ядерну програму.

Іран відкидає вимоги Заходу
архивное офто

Іран заявив у п'ятницю, що ніколи не припинить своєї програми зі збагачення урану і не бачить причин закривати підземний ядерний центр Фордо.

Про це повідомляє Reuters 4 травня.

Минулого місяця високопоставлений американський чиновник заявив, що Сполучені Штати і їх союзники вимагатимуть, щоб Іран припинив збагачення урану високого рівня і закрив ядерний центр після переговорів про ядерне протистояння Тегерана із Заходом.

Однак посол Ірану в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) Алі Асгар Солтаніє заявив, що не бачить "жодних підстав" для закриття Фордо, який, за його словами, перебуває під наглядом МАГАТЕ.

"Якщо у вас є безпечне місце, під контролем МАГАТЕ, то чому ви говорите мені, що мушу закрити його?" - сказав він, давши зрозуміти, що Іран побудував ядерний центр, щоби краще захистити свої ядерні роботи від ізраїльської чи американської атаки.

"Фордо розташований у безпечному місці. Ми витратили багато часу і грошей, щоби створити його", - наголосив Солтаніє.

Іран і світові держави продовжать переговори з ядерної проблеми 23 травня в Багдаді.

Захід вважає, що ядерна програма Ірану є прикриттям для розробки атомної бомби, і хоче отримати запевнення в зворотному від Тегерана - наприклад, шляхом застосування більш "нав'язливих" ядерних інспекцій ООН та обмеження потужності зі збагачення.

Іран заперечує, що має зброю, заявляючи, що збагачує уран винятково в мирних цілях.

"Зрозуміло одне: збагачення (урану) в Ірані ніколи не припинять", - резюмував Солтаніє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram