ГоловнаСвіт

Мер Кишинева запропонував зрівняти молдовський прапор із румунським

Серед населення республіки ідея об'єднання з Румунією не надто популярна.

Мер Кишинева запропонував зрівняти молдовський прапор із румунським
Фото: Lenta.ru

Мер Кишинева Дорін Кіртоаке, заявив, що прапори Молдови і Румунії повинні стати ідентичними. Таку заяву він зробив в ефірі місцевого ТБ.

"Зараз у нас два типи триколорів. Тільки один без герба, там, у Румунії, а інший з ним - тут, у Молдові. Я пропоную, щоб прапори були однаковими. А час усе розставить по своїх місцях", - сказав мер.

Зі свого боку, голова місцевого товариства геральдики Сильвіу Табак заявив, що дві держави не можуть мати один і той самий прапор. "Повинно бути достатньо відмінностей, щоб уникнути плутанини в міжнародному масштабі", - зазначив він.

Дорін Кіртоаке є одним із лідерів Ліберальної партії, представники якої виступають за об'єднання Молдови з Румунією. Нещодавно він заявив, що готовий поступитися своєю посадою мерові Бухареста (зазначивши, що Сорін Опреску, який обіймає цю посаду, міг би, відповідно, стати мером Кишинева).

Нагадаємо, що нинішній прапор (синьо-жовто-червоний триколор) став державним символом Молдови 1990 року, після того як до влади в республіці прийшов прорумунський Народний фронт. Новий прапор (який змінив червоно-зелений біколор Молдовської РСР) був аналогом румунського. Відмінністю молдовської версії стала наявність герба країни (який, утім, також нагадував румунський).

Того самого 1990 року в Молдові затвердили новий гімн: цей статус здобула композиція Desteapta-te, romane! ("Прокинься, румуне!"), яка є гімном Румунії. Згодом республіка все ж завела власний гімн (на вірш Limba noastra - "Наша мова").

Ліберальна партія, яку представляє Кіртоаке, входить до складу владної в Молдові парламентської коаліції. Водночас серед населення республіки ідея об'єднання з Румунією, яку підтримують ліберали, не має суттєвої підтримки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram