ГоловнаСвіт

У США ухвалили законопроект про кібербезпеку

Новий закон підтримують провідні представники технологічної галузі.

У США ухвалили законопроект про кібербезпеку
Фото: "Фокус"

Законопроект про обмін інформацією і кіберзахист (Cispa) дозволить владі в разі виникнення загрози кібербезпеці отримати доступ до особистих даних користувачів. Президент Обама погрожує ветувати його.

Він також полегшить обмін інформацією між силами безпеки і приватними інтернет-компаніями.

Багато громадських організацій зазначають, що він зачепить передусім не хакерів, а користувачів загальних файлів.

Вони також стурбовані відсутністю прозорості в новому законопроекті.

У заяві Білого дому, датованій середою, сказано, що президент Обама накладе на цей законопроект вето, якщо він дійде до нього.

Як стверджують представники адміністрації президента, "важливі положення закону про встановлення електронного спостереження без відповідних противаг, що забезпечують громадянські свободи, захист особистих даних і конфіденційність", суперечать чинному законодавству.

Палата представників ухвалила цей законопроект 248 голосами проти 168. Сенат зараз також розглядає питання кібербезпеки, проте законопроект, який вони обговорюють, суттєво відрізняється від Cispa, і терміни голосування щодо нього ще не встановлені.

Конгресмени до прийняття законопроекту внесли в нього поправки, щоб він містив інформацію, зібрану під час розслідувань кіберзлочинів, про забезпечення охорони життя окремих осіб, а також про захист неповнолітніх від експлуатації.

Правозахисники поспішили засудити ухвалення цього законопроекту.

"Ми вже неодноразово переконувалися в тому, що тільки-но уряд отримує широкі повноваження в ім'я національної безпеки, дороги назад немає, - йдеться в заяві представниці Американської спілки захисту громадянських свобод Мішель Річардсон. - Ми закликаємо сенат покласти цей жахливий законопроект на полицю і забути про нього".

Однак прихильник Cispa Майк Річардсон стверджує, що новий законопроект дозволить зробити США безпечнішими. За його словами, "економіка країни буде краще захищена від зарубіжних кіберхижаків".

Новий законопроект підтримують провідні представники технологічної галузі, які відкинули попередній документ - Sopa (Stop Online Piracy Act) - законопроект про боротьбу з піратством в Інтернеті. Вони критикували його разом із правозахисниками.

Серед близько 800 компаній, які натякнули, що підтримають Cispa, - Facebook, AT&T, Intel, Verizon і Microsoft.

У корпоративному блозі на сайті Facebook віце-президент компанії Джоел Каплан написав тиждень тому, що Cispa не вимагає від Facebook ділитися інформацією з третіми особами.

Як він зазначив, законопроект також "передбачає, що якщо ми повинні будемо ділитися інформацією в разі виникнення конкретної загрози кібербезпеці, ми, як і раніше, зможемо забезпечити захист особистої інформації наших користувачів, як ми це робимо зараз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram