ГоловнаСвіт

Брейвік висміяв висновок психіатрів

Підсудний заявив, що про висновок експертів дізнався від одного з арештантів на прогулянці у в'язниці.

Брейвік висміяв висновок психіатрів
Андерс Брейвик
Фото: РИА Новости

Норвежець Андерс Брейвік, звинувачений у скоєнні подвійного теракту в липні 2011 року, заявив у середу в суді про те, що вважає висновок психіатрів про його неосудність вигаданим на 80%.

Процес у справі Брейвіка триває в окружному суді Осло з 16 квітня. Брейвіка звинувачують у тому, що 22 липня минулого року він улаштував вибух в урядовому кварталі Осло, внаслідок якого загинули вісім осіб, і у стрілянині в молодіжному таборі Робітничої партії Норвегії на острові Утойя, де було вбито 69 осіб.

Група психіатрів дійшла висновку про те, що Брейвік потерпає від параноїдальної шизофренії і, як наслідок, не може нести кримінальну відповідальність, тож його слід відправити на примусове лікування. Однак висновки першої групи експертів спростував рапорт повторної експертизи, яка визнала Брейвіка осудним.

Сам Брейвік наполягає на тому, що висновок про його неосудність "вигадано на 80%".

"Це жахливе непорозуміння. Якби я прочитав, що написано в рапорті психіатрів про цю людину, я вирішив би, що її місце в божевільні й вона потребує лікування. Це не мене описано в рапорті", - сказав Брейвік.

Сам він заявляє про те, що прекрасно пам'ятає зміст бесід із психіатрами, але те, що він прочитав у їхньому рапорті, - насправді всього лише вигадка.

"Вони навмисне хочуть виставити мене божевільним", - підкреслив Брейвік.

Окрім того, підсудний заявив, що про висновок експертів дізнався від одного з ув'язнених, який повідомив його про висновки психіатрів на прогулянці в тюремному подвір'ї. І тільки потім Брейвіка поінформували офіційно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram