ГоловнаСвіт

Влада В'єтнаму захоплює землю

Мешканці В'єтнаму захищають своє.

Влада В'єтнаму захоплює землю
Фото: oursurprisingworld.com

Тисячі омонівців придушили протест мешканців В'єтнаму, які намагались блокувати їх контроль над спірною ділянкою землі за межами Ханою.

Про це повідомляє Reuters у вівторок 24-го квітня.

Сільські мешканці в районі Ван-Занг на сході від столиці поклялися стояти на своїх місцях після того, як місцева влада оголосила, що вона насильно присвоїть собі 70 гектарів землі для використання в містечку супутникового розвитку під назвою "Екопарк". Багато мешканців залишилися на своїх місцях і вночі.

Троє селян і ще один свідок сказали, що загін поліції, числом 2-4 тисячі, а також невідомі в цивільному без розпізнавальних знаків, зійшлися на спірній території вранці у вівторок.

"Ми кинули в них пляшки з бензином, але це не допомогло, у них були щити. Вони використовували палиці, щоб бити нас. Навіть коли ми побігли назад до села, вони переслідували та били нас", - сказав сільський мешканець, який назвався Кіном.

Як і в Китаї, де захоплення землі викликало повстання в південному селищі Вукан, яке тривало декілька місяців, земельні конфлікти є основним джерелом чвар між громадськістю і чиновниками у В'єтнамі. Вся земля знаходиться у власності держави, але права на користування не завжди зрозумілі та захищені.

Двоє людей на місці зіткнення сказали, що вони чули щось на зразок стрілянини, але Кін сказав, що звук викликали шумові гранати, які сили безпеки кидали в сільських мешканців. Він також сказав, 10 чоловік заарештували.

"Вони придбали землю і використовували бульдозери, щоб зруйнувати наш урожай. Ми програли їм. Я не знаю, що робити далі", - сказав він.

Високоповажний чиновник уряду на місці події відмовився коментувати і сказав зв'язатися з ним пізніше.

Фермери з Хунг-Йєн періодично протестують з моменту запуску проекту "Екопарк" кілька років тому, стверджуючи, що уряд надав землю розробникам без належних консультацій або компенсацій мешканцям цих територій.

"Якщо вони хочуть землі, тільки просимо, щоб інвестори прийшли поговорити з нами про це, але вони не прийдуть", - сказав мешканець села на ім'я Туен.

У січні, фермери за межами міста Хайфон влаштували засідку на сили безпеки з саморобними мінами та зброєю. У такий спосіб вони намагалися перешкодити місцевим чиновникам привласнити землю.

Справа розглядається в контрольованих державою ЗМІ, а рибалка, який організував оборону, Доан Ван Вуон, отримав статус культового героя, натиснувши на владу дуже чутливим питанням про землю.

У лютому в'єтнамський прем'єр-міністр Нгуен Тан Зунг публічно покарав місцеву владу за її підхід до вирішення проблеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram