ГоловнаСвіт

​США засуджує зв'язок Китаю з КНДР

Китай піймали "на гарячому".

​США засуджує зв'язок Китаю з КНДР
архивное фото
Фото: sibnovosti.ru

США висунули Китаю обвинувачення в тому, що китайська фірма продала КНДР компоненти для автомобіля, на якому перевозили ракету на нещодавньому військовому параді, незважаючи на заборону ООН на такі продажі.

Про це повідомляє Reuters у вівторок 24-го квітня.

Високоповажний представник США заявив, що адміністрація Обами підозрює, що китайський виробник надав шасі та інші деталі для автомобіля. Він також зазначив, що Вашингтон планує використовувати інцидент, щоб вплинути на Пекін, який має посилити дотримання санкцій стосовно Пхеньяну.

США виявили дані про продаж деталей на тлі напруження навколо невдалого запуску північнокорейської ракети-носія на початку цього місяця, і побоювання, що Пхеньян ще раз випробує ядерний пристрій.

"Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з міжнародним співтовариством, враховуючи Китай, для забезпечення дотримання санкцій щодо програми КНДР з балістичних ракет та ядерної програми", - заявив офіційний представник Білого дому Джей Карні.

"Ми звинуватили китайський уряд ... це частина наших тісних консультацій щодо Північної Кореї", - заявив він, маючи на увазі підозри США стосовно транспортного засобу, по суті, великої вантажівки, на вершині якої може бути встановлена ракета.

Вашингтон підозрює, що китайська компанія "Хубей Санцзян" не продавала Північній Кореї весь автомобіль. Держсекретар США Хілларі Клінтон вважає, що компоненти продали з цивільною метою, і вважає, що це було ненавмисне порушення заборони продажу військового обладнання в Пхеньян.

Чиновник, який підтвердив інформацію на умовах анонімності, також сказав, що компанія продала деталі підставній компанії, яку використали, щоб приховати справжню особу покупця.

Пекін, головний союзник Північної Кореї, заперечує порушення правил.

Деякі західні військові експерти вважають, що сучасний транспортер-ракетоносій, помічений на військовому параді на честь засновника Північної Кореї Кім Ір Сена, - китайської розробки і, можливо, походження.

Міністр оборони Леон Панетта сказав американським законодавцям у четвер, що Китай надає деяку допомогу в ракетній програмі Північній Кореї, але підкреслив, що не знає "в яких масшатабах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram