ГоловнаСвіт

Ісландський суд позбавив владу України аргументу проти Тимошенко

Партію регіонів позбавили аргументу в суперечці про правомірність суду за політичні рішення.

Ісландський суд позбавив владу України аргументу проти Тимошенко

Особливий суд Ісландії у справах вищих посадових осіб виправдав екс-прем'єра Гейра Хорде за трьома з чотирьох пунктів звинувачення в причетності до розвалу фінансової системи країни в 2008 році і постановив не застосовувати до нього жодних санкцій.

Про це повідомляє BBC.

Суд визнав екс-прем'єра винним лише за одним, найменш серйозним пунктом - неналежне інформування членів уряду про прийдешню кризу.

Хорде - перший і єдиний сьогодні політичний лідер, якому загрожувала юридична відповідальність за фінансовий крах держави під час світової економічної кризи. Особливий суд, який розглядав справу Хорде, заснували ще 1905 року, проте він ніколи до того не вів реальних процесів.

У жовтні 2008 р. банківська система Ісландії, яка надмірно розрослася, з більшістю активів і зобов'язань номінованих в іноземній валюті, пішла на марне. Це змусило Ісландію, колись одну з найбагатших країн світу, просити допомоги у Міжнародного валютного фонду. Через кілька місяців прем'єр-міністр Хорде під шквалом критики і народного невдоволення покинув свій пост. У березні 2012 р. він його притягнули до суду за звинуваченнями у злочинній недбалості, що спричинила фінансовий колапс 2008 р. Йому загрожувало до 2 років тюремного ув'язнення.

Слід зазначити, що представники влади часто наводили приклад із судом над ісландським прем'єром як аналог суду над Юлією Тимошенко у відповідь на звинувачення, що її судять за політичні рішення. Так, на сайті Кабміну оприлюднили два повідомлення про суд над Хорде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram