ГоловнаСвіт

Прем'єр Нідерландів пішов у відставку

Не зміг домовитися з праворадикалами.

Прем'єр Нідерландів пішов у відставку
Марк Рутте

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте 23 квітня подав королеві Беатрікс прохання про відставку.

Про це повідомляє Agence France-Presse.

Причиною звільнення керівника кабінету міністрів став крах парламентської коаліції, яку відмовилася підтримувати право-радикальна Партія свободи відомого політика Геєрта Вілдерса.

Раніше Рютте вже заявляв, що переговори з Вілдерсом зайшли в глухий кут, тому відставка прем'єра для голландців не стала великою несподіванкою.

Сторони не змогли домовитися про скорочення витрат задля ухвалення збалансованого бюджету. Партія Вілдерса відмовилася приймати заходи економії, які передбачають зниження витрат на 14-16 мільярдів євро на рік.

Рютте, який вважається одним з найбільш послідовних критиків країн, що здатні збалансувати бюджет, в таких умовах був змушений написати заяву про звільнення.

Очікується, що позачергові вибори в Голландії відбудуться вже у вересні-жовтні. До появи нового уряду королева попросила прем'єра і міністрів продовжувати працювати як і раніше.

"Партія свободи" формально не входила до правлячої коаліції, проте саме її голоси в парламенті забезпечували її стабільність. Сам Вілдерс прославився в Європі антиісламськими поглядами, за які йому навіть погрожували радикально налаштовані мусульмани.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram