ГоловнаСвіт

Учені попередили про тимчасове похолодання

Висновки ґрунтуються на тривалих спостереженнях за Сонцем.

Учені попередили про тимчасове похолодання
Фото: "Фокус"

На Сонці найближчим часом можуть утворитися чотири магнітні полюси, які здатні викликати тимчасове похолодання на Землі.

Про це заявили вчені японської Національної обсерваторії та Інституту природничих наук.

Їхні висновки базуються на тривалих спостереженнях, які веде за Сонцем супутник "Хіноде"

. "На нашому світилі магнітні полюси зазвичай міняються місцями що одинадцять років. Як правило, вони збігаються при цьому з полюсами географічними. Чергової зміни очікували в травні 2013 року.

Однак, судячи з усього, цього разу на північному полюсі Сонця зміна мінуса на плюс відбудеться раніше - вже в травні цьогоріч. Не виключено, що південний полюс потім також змінить свій знак на негативний. Проте якийсь час обидва географічні полюси Сонця будуть "плюсовими", - йдеться в повідомленні

.

На думку експертів, унаслідок цього в районі екватора утворюються два тимчасових негативних магнітних полюси. Такі явища на Сонці відбувалися і раніше - наприклад, у XVII-XVIII століттях. Тоді це збіглося зі значним похолоданням на Землі.

Японські фахівці вважають, що і нинішня поява чотирьох магнітних полюсів на Сонці призведе до тимчасового припинення неухильного потепління клімату на нашій планеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram