ГоловнаСвіт

Німеччина хоче відновити прикордонний контроль

Шенгенський простір охоплює 25 країн.

Німеччина хоче відновити прикордонний контроль
Фото: dw.de

Берлін і Париж розглядають можливість тимчасового відновлення прикордонного контролю в Шенгенському просторі.

На такий крок вони підуть у випадку, якщо на сході і півдні Європи не буде забезпечений належний захист кордонів. У листі, адресованому керівництву Євросоюзу, міністри внутрішніх справ Німеччини Ганс-Петер Фрідріх і Франції Клод Геан пропонують внести поправки до Шенгенської угоду.

На їхню думку, національні уряди повинні отримати можливість у надзвичайних ситуаціях вводити прикордонний контроль строком до 30 днів, повідомляє Deutsche Welle.Досі рішення про такий тимчасовий контроль могла приймати тільки Європейська комісія. У той же час міністри в посланні підкреслили, що відновлення прикордонного контролю є "останнім засобом" і буде вводитися на суворо обмежений термін.

Як очікується, ініціатива Німеччини та Франції буде обговорюватися на зустрічі міністрів внутрішніх справ країн Євросоюзу, ка відкриється в четвер наступного тижня. У разі схвалення остаточне рішення за цією пропозицією буде прийнято не раніше червня.

Шенгенська угода, що передбачає скасування контролю на кордонах держав-учасниць, набула чинності 1995 року. Сьогодні Шенгенський простір охоплює 25 країн, на території яких проживають близько 400 мільйонів жителів. Останнім часом ряд країн, насамперед Греція, відчувають труднощі з захистом зовнішніх кордонів. Це створює проблеми для інших партнерів по ЄС, так як нелегальні іммігранти, які опинилися в одній з країн Шенгену, в принципі можуть безперешкодно переміщатися по всьому простору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram