ГоловнаСвіт

Країни БРІКС готові дати МВФ мільярди

БРІКС обміняє гроші на голоси.

Країни БРІКС готові дати МВФ мільярди
Фото: EPA/UPG

Країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) готові взяти участь у програмі збільшення ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ), якщо їхні повноваження в МВФ розширять.

Про це повідомляє Reuters у п'ятницю, 20 квітня.

Таку позицію БРІКС озвучив міністр фінансів Бразилії Гідо Мантега.

Раніше глава МВФ Крістін Лагард озвучила

потребу фонду в додатковому фінансуванні в розмірі $400 млрд. Ці кошти необхідні, щоб упоратися із ситуацією в єврозоні, охопленій борговою кризою. Як стало відомо, країни Європи та Японія готові надати МВФ $320 млрд. Решту суми МВФ сподівається отримати від БРІКС.

Підтримка Росії, Китаю та Бразилії є суттєвою для успіху ініціативи. Лагард зауважила, що питання збільшення ролі БРІКС у МВФ є пріоритетним і що вона порушить його з главами держав, які входять у МВФ.

МВФ попереджає, що боргова криза єврозони становить серйозну загрозу зростанню світової економіки, а фінансові ринки стурбовані тим, що Іспанія й Італія можуть вимагати допомоги. Раніше допомога знадобилася Греції, Ірландії та Португалії.

Згідно з комюніке "Великої двадцятки" (G20), Бразилія назвала однією з умов фінансування з боку країн, що розвиваються, обіцянку визнати їхнє стрімке зростання світового економічного значення. Вони розчаровані через затримки з реалізацією угоди про зменшення впливу Європи в МВФ і збільшення прав голосу у фонді.

"Те, чого ми хочемо і чого вимагаємо на кожній зустрічі, - зобов'язання слід підтвердити. Прогрес у цьому напрямку обмежений і повільний", - заявив Мантега в четвер після зустрічі офіційних представників країн БРІКС - Бразилії, Росії, Індії, Китаю і Південної Африки .

Нагадаємо, минулого тижня з'явилася інформація, що країни G20 можуть виділити $400-500 млрд для боротьби з борговою кризою єврозони. Про це повідомляв Reuters із посиланням на чиновників МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram